Barnahus-hankkeen koulutustilaisuus 27.5.2020

Suomen Barnahus-hanke järjestää viisi maksutonta seminaaria eri puolilla Suomea liittyen tilanteisiin, joissa epäillään tai olisi syytä epäillä lapseen kohdistunutta väkivaltaa tai laiminlyöntiä.

Ilmoitusvelvollisuus epäillystä lapseen kohdistuneesta kaltoinkohtelusta on matala, mutta sen jälkeiset toimet vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea.

Paikka: Etäyhteys (linkki lähetetään ilmoittautuneille)
Aika: Keskiviikko 27.5.2020 klo 9:30-15:00
Järjestäjä: Barnahus-hanke
Ilmoittautumiset: Avaa ilmoittautumislinkki

Koulutustilaisuus on tarkoitettu poliisille ja lastensuojelulle ja on avoin kaikille muille lasten ja perheiden kanssa työskenteleville kuten varhaiskasvatus- ja kouluhenkilökunnalle sekä terveydenhuollon edustajille.

Rikoskomisario Linnea West ja oikeuspsykologian dosentti sekä Barnahus-hankkeen erityisasiantuntija (HUS lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksikkö) Julia Korkman valottavat lapsen etua ja tilanteita, joissa esitutkinnan rajoittamista tulisi harkita.

Tilaisuudessa pyritään luomaan yhteiset ohjenuorat sille, millä tavalla lastensuojelussa voidaan selvittää epäselviä tilanteita siten, että epäilyt vakavammista tapauksista ohjautuvat nopeasti poliisille. Toisaalta tilanteissa, joissa perheen tukemisen tulisi olla etusijalla, voidaan toimia tämän mukaan. Tarkoituksena on luoda kansallisia suuntaviivoja näistä tilanteista.

Koulutustilaisuudessa nostetaan esille esimerkkejä hyvistä käytännöistä poliisin, lastensuojelun ja terveydenhuollon (erityisesti paikallisten oikeuspsykologisten/-psykiatristen yksiköiden) välillä ja pyritään hahmottamaan ohjenuoria näihin haastaviin tilanteisiin.

Rikosprosessi ei itsessään ole pääsääntöisesti vastaus lapsen ja perheen kohtaamiin ongelmiin, eikä sen eteneminen näin ollen tulisi olla viranomaisten keskeinen tavoite – keskipisteessä tulisi sen sijaan olla lapsen turvallisuuden ja suotuisan kehityksen takaaminen. Tähän tarvitaan sujuvaa viranomaisten välistä yhteistyötä.

Koulutus järjestetään etäyhteydellä, osallistuminen tapahtuu maksuttoman katselulinkin kautta ja osallistuminen keskusteluun mahdollistuu chat-seinän kautta. Saat ohjeet osallistumisesta ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi.

Lue lisää Barnahus-hankkeesta täältä.

Julkaistu: 20.05.2020