Lastensuojelun järjestömessut Kaarina-talossa 25.10.2019

Lastensuojelun järjestömessuilla 19 varsinaissuomalaista lastensuojelujärjestöä esitteli toimintojaan noin 300 kävijälle Kaarinassa. Lasten seksuaalinen häirintä ja sen ilmeneminen verkossa houkutteli paikalle niin lähiseudun sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia kuin myös alaa opiskelevia.

Lastensuojelun järjestömessujen teemana oli lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä ja sen ilmeneminen verkossa. Aihetta käsittelivät tietoiskuissa eri toimijat eri näkökulmista. MLL Varsinais-Suomen piiri ry on selvittänyt Uskallamme puhua, kestämme kuulla-hankkeessaan nuorten kokemaa seksuaalista häirintää seitsemässä Turun seudun oppilaitoksessa. 20% vastaajista on joskus kokenut jotain seksuaalista häirintää ja heistä 75% on kertonut siitä jollekin. Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Pauliina Sillfors nosti esiin lasten ja nuorten turvataitoihin panostamisen keinona vaikuttaa lasten ja nuorten seksuaaliseen häirintään verkossa.

Pelastakaa Lapset ry on julkaissut ”Kehoni on minun” -oppaan ammattilaisten avuksi suojelemaan lasta seksuaaliselta väkivallalta. Turussa saa apua myös Tyttöjen Talolta, missä seksuaaliväkivaltatyöntekijä Marjut Keskitalo auttaa seksuaaliväkivaltaa kohdanneita nuoria. Rikosuhripäivystyksestä saa tietoa ja apua seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan liittyvän rikosprosessin edistämiseen. Rikosuhripäivystyksen toiminnanohjaaja Sirkku Opacic painotti rauhallisuuden merkitystä seksuaaliväkivallan uhrin kohtaamisessa ja painotti myös vanhempien roolia asian käsittelyssä. Stressin vaikutusta lapsen terveydelle kävi läpi FinFamin Sirpa Madsen ja messujen tietoiskusikermän kruunasi SOS-Lapsikylä, Kaarinan sosiaalityöntekijä Leena Jeskanen havainnollisella esityksellä lastensuojeluilmoituksen prosessista.

Tietoiskut

Tietoiskujen materiaalit ovat alla ohjelmassa ja niitä päivitetään sen mukaan kun saadaan lupa esitysten julkaisuun.

11.00 #eioook – nuorten kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä verkossa Turun seudulla, Outi Lehtinen, Uskallamme kysyä, kestämme kuulla-hanke, MLL V-S piiri
12.00 Lasten ja nuorten kokema seksuaalinen häirintä ja houkuttelu digitaalisessa mediassa, Pauliina Sillfors, Pelastakaa Lapset ry
13.00 Seksuaaliväkivaltatyö Tyttöjen Talolla, Marjut Keskitalo, Tyttöjen Talo
13.30 Rikosuhripäivystys, Sirkku Opacic, Turun ensi- ja turvatalo ry
14.00 Stressin merkitys lapsen kehitykselle,  Sirpa Madsen, V-S Mielenterveysomaiset – FinFami
14.30 Lastensuojeluilmoituksen prosessi, Leena Jeskanen, SOS-Lapsikylä Kaarina

Lastensuojelun järjestömessut on vuosittainen tapahtuma, jonka tarkoituksena on tuoda lastensuojelujärjestöjen työtä näkyväksi lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten parissa. Tapahtumassa oli tänä vuonna 19 näytteilleasettajaa: Auralan Nuoret / Tyttöjen Talo, Erityishuoltojärjestöjenliitto EHJÄ ry, KOTA ry, Lounais-Suomen Mielenterveysseura / Turun kriisikeskus, Lounais-Suomen SYLI ry, Majakan Valo – säätiö, MLL Varsinais-Suomen piiri ry, Nuorten Ystävät, Perhekuntoutuskeskus Lauste, Pelastakaa Lapset ry, Sateenkaari Koto ry, SOS-Lapsikylä Kaarina, SPR Nuorten turvatalo, Turun ensi- ja turvakoti ry, Turun Kaupunkilähetys ry, Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.

 

Julkaistu: 28.10.2019