Miia tekee työtä suurella sydämellä

Kuka on Miia?
Olen maailmaa kiertänyt ja monessa mukana ollut kahden lapsen äiti ja sosiologi. Olen asunut viidellä eri mantereella ja ammennan työhöni kokemuspohjaa muun muassa Papua-Uusi-Guineasta, Ecuadorista ja Tansaniasta. Kansainvälisyys on osa minua, vaikka olen ollut takaisin Turussa jo pitkään. Sydäntäni lähellä ovat lapset, nuoret ja perheet sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ympäristöasiat. Teen työtäni vahvalla arvopohjalla ja intohimoisesti. Olen myös työnohjaaja. Työnohjaajana minua on kuvattu läsnäolevaksi, tarkaksi kuuntelijaksi, läpinäkyväksi ja oivaltavaksi. Pidän tosi paljon työnohjaamisesta.

Mitä teet VSLJ:ssä?
Toiminnanjohtajana johdan koko organisaatiota. Vastuullani on muun muassa organisaation rahoituspohja, toiminnan johtaminen sekä vaikuttamistyö. Lisäksi kehitän kunta-järjestötyhteistyötä.

Mitä olet tehnyt ennen VSLJ:ä?
Pääasiallisesti olen työskennellyt sosiaali- ja terveysalan järjestöissä sekä Suomessa että ulkomailla. Olen muun muassa työskennellyt kansainvälisessä organisaatiossa yksin turvapaikkaa hakevien pakolaislasten eteen sekä terveyskysymysten parissa YK:ssa ja kotimaisessa kansalaisjärjestössä. Sivuhyppynä toimin kolme vuotta valtion virkamiehenä yritysten ja tutkimuslaitosten kansainvälistäjänä.

Mikä on parasta työssäsi?
Ehdottomasti itsenäisyys, mahdollisuus luoda uutta, mahdollisuus tehdä asioita vaikuttavasti sekä oppiminen.

Sykähdyttävin tai mieleenpainuvin hetki urasi aikana VSLJ:ssä?
On vaikea valita vain yhtä. Kokonaisuudessaan järjestön saama tasainen arvostuksen nousu sykähdyttää. Se näkyy niin rahoituksessa, roolin vahvistumisessa vaikuttamistyössä kuin jäsenjärjestöjen määrän kasvuna. Työn suola on kuitenkin tarinat onnistumisista, joissa olemme voineet olla avuksi lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Arjessa pidän siitä hetkestä kun lähden Heidekeniltä viimeisenä, sammutan valot ja suljen ovet. Ovesta astuessani hiljentyneessä hetkessä tulee sellainen olo, että olen oikeassa paikassa johtamassa tärkeää työtä.

Mitä puuhaat vapaa-ajallasi?
Kun vapaa-aikaa on, niin mieluiten liikun luonnossa, joogaan ja käyn avantouimassa. Olen “Lappi-hullu” ja siellä luonto saa rauhoittumaan ihmeellisellä tavalla. Arkena vapaa-aika kuluu paljolti lasten ja heidän harrastustensa parissa sekä koiran kanssa ulkoillessa.

Millä kolmella sanoilla muut sinua kuvaisivat?
Nopea, rohkea ja suurella sydämellä elävä.

Mikä on salainen taitosi?
Taidan olla melko luova ja monipuolinen. Olen myös ihan kelpo tarinan kertoja, mikä näkyi esimerkiksi dokumenttielokuvassa, jonka tein Afrikassa pakolaisleirillä. Minulla on hyvä avaruudellinen hahmotuskyky ja muisti, en eksy ja pystyn esimerkiksi ajamaan autoa, oli ratti tai liikenne kummalla tahansa puolella. Kuriositeettinä voisi mainita, että pystyn yhä piirtämään kaikkien omien kotieni (niitä on 23) pohjapiirustukset ja myös lapsuudenystävieni kotien. Tilan hahmottaminen tulee luonnostaan ja jää mieleen. Pystyisin piirtämään myös Heidekenin pohjapiirustukset ulkoa.

Mitä odotat vuodelta 2018?
Odotan sykähdyttäviä, vaikuttavia ja mieleenpainuvia kohtaamisia sekä sitä, että saisin työmäärän tasapainoon. Aion etsiä hyvän tavan siihen, että pienemmällä työllä saadaan isompia asioita aikaiseksi.

Mitä tulee ensimmäisenä mieleesi sanoista:
Lapsuus: leikki ja kesä
Sote: raskas
Yhdenvertaisuus: kaiken perusta
Loma: vapaus
Inhimillisyys: elämä
Vaikuttaminen: osa minua
Intohimo: lapset
Unelma: valoisa tulevaisuus
Suomi: kotimaa ja juuret

Julkaistu: 07.03.2018