Perhelinja järjestää verkkoluentosarjan syksyllä 2020

Miten vanhempi voi tukea nuoren itsetunnon vahvistumista tai miten tunnistaa, mikä kaikki voi olla parisuhteessa väkivaltaa?  Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään Perhelinjan syksyn aikana järjestettävässä verkkoluentosarjassa, joka tuo lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevien järjestöjen luentoja erilaisista teemoista ihmisten kotisohville kuunneltaviksi.

Etänä kuunneltavat luennot ovat tarkoitettu kaikille niiden teemoista kiinnostunelle kuulijoille kuten esimerkiksi vanhemmille, kuntien sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan työntekijöille tai opiskelijoille. Luennot sisältävät asiantuntijatietoa eri teemoista ja luennoille voi osallistua pelkästään kuuntelemalla tai halutessaan voi esittää myös kysymyksiä luennoitsijoille chatin tai mikin välityksellä.

Osallistuminen

Ilmoittautuminen viimeistään 4. päivää ennen päivää ilmoittautumislomakkeella.
tai sähköpostilla siru.kaihua@vslj.fi.

Jokaiselle luennolle mahtuu 95- ilmoittautunutta.

Osallistumisohjeet  lähetetään sähköpostitse muutama päivä ennen tapahtumaa. Luennoille voi osallistua paikkakunnasta riippumatta ja anonyymisti osallistuminen on mahdollista nimimerkillä. Osallistumista varten tarvitset vain mobiililaitteen ja nettiyhteyden.

Verkkoluennot

Lapsen kokemuksia, kun perheessä on mielenterveysongelmia 24.9. klo 17-18.30

Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset FinFami ry
Miten lapsi kokee tilanteen, kun perheenjäsenellä on mielenterveysongelmia? Mitä hän tuntee? Miten lapsi voi tulkita asioita? Miten lasta voisi auttaa? Luennolla kuulet tietoa aiheesta ja kokemustoimija kertoo oman tarinansa lapsuudesta, kun vanhemmalla on psyykkinen sairaus. Luennosta vastaa Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset FinFami ry:n omaistyön koordinaattori Sirpa Madsen ja kokemustoimija Maija.

Ruutujen lumo – teemailta vanhemmille 13.10. klo 17-18

MLL Varsinais-Suomen Piiri ry
Ruutujen lumo -teemaillassa vanhempi saa tietoa lasten median käytöstä ja sen vaikutuksista lapsen tai nuoren fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Tilaisuuden aikana pohditaan mm. mitä on sopiva ruutuaika tai hyvinvointia ja oppimista tukeva mediankäyttö. Luento on suunnattu erityisesti 5-9 luokkalaisten vanhemmille. Luennosta vastaa MLL Varsinais-Suomen Piiri ry ja kouluttajana toimii Kiisa Rippstein.

Mikä siinä on niin vaikeaa? – lapset, nuoret, syöminen ja ulkonäkö 14.10. klo 17-18.30

Lounais-Suomen Syli ry
Lasten ja nuorten syömisellä oireilu on yllättävän yleistä ja usein vanhemman voi olla vaikeaa ymmärtää jälkikasvunsa syömishaasteita. Mikä siinä on niin vaikeaa? – luennolla tarjotaan tietoa syömishäiriöistä, pureudutaan ongelmien taustoihin ja laukaisijoihin, ja tarkastellaan, miksi nuoret oireilevat juuri syömisellään. Lisäksi tehdään eroa syömishäiriösairauden sekä häiriintyneen syömisen välillä ja tarjotaan käytännön ohjeita, miten edetä jos huoli lapsesta on herännyt. Puhumassa ovat Lounais-Suomen Syömishäiriöyhdistyksen toiminnanohjaajat Sami Heimo sekä Petra Alamäki.

Parisuhteen solmukohtia 21.10. klo 16.30-18

Turun ensi- ja turvakoti ry, Pilari
Millaisia ovat parisuhteen solmukohdat? Joskus solmukohtiin voin liittyä myös henkisen, fyysisen tai taloudellisen väkivallan uhkaa tai käyttöä. Turun ensi- ja turvakoti ry:n Pilarin luennolla käsitellään sitä, miten tunnistaa mikä kaikki on väkivaltaa parisuhteessa. Lisäksi käydään läpi sitä, miten näistä tilanteista voi selvitä ja mistä saa apua tarvittaessa. Luennon pitävät kriisi- ja väkivaltatyöntekijät Pekka Härkönen ja Mari Kankaanpää, jotka työskentelevät perheiden kanssa, joissa on ollut lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa.

Millaista on arki, kun puolisolla on mielenterveysongelmia? 29.10. klo 17-18.30

Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset FinFami ry
Miltä itsestä tuntuu? Miten meidän parisuhde jaksaa? Miten arjen työnjako toimii? Miten lapsista huolehditaan? Luennolla kuulet tietoa aiheesta sekä kokemustoimija kertoo puolison sairauden vaikutuksista elämäänsä. Luennosta vastaa Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset FinFami ry:n omaistyön koordinaattori Sirpa Madsen ja kokemustoimija Mari.

Mentalisering – nyckeln till fungerande relationer (ruotsinkielinen luento) 18.11. klo 17-18.30

Folkhälsas Förbund rf
Med mentalisering menas vår förmåga att ha egna och andras mentala tillstånd, så som känslor och tankar i sitt medvetande. Enkelt uttryckt handlar det om att kunna se sig själv utifrån och andra inifrån. Mentaliseringsförmågan är central för att våra relationer ska fungera och för att vi ska må bra. Nyfiken på att lära dig mer om denna fantastiska förmåga? Kom med på en virtuell föreläsning där du får höra mer om varför mentalisering är ett begrepp som alla föräldrar har nytta av att känna till. Föreläser är Liisa Jungar från Folkhälsas Förbund rf.

Murrosiän murheista vanhemmuuden vinkeiksi! 24.11. klo 17-18.30

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry, Linkki-toiminta
Mikä on nuoruudessa sosiaalisten suhteiden ja ryhmäpaineen merkitys? Miten nuoren itsetunto tai motivaatio rakentuvat ja miten niitä voi vanhempana vahvistaa? Miksi nuori haluaisi valvoa myöhään ja nukkua pitkään, entä milloin uni antaa aihetta huoleen? Tervetuloa kuuntelemaan, mikä vanhempia mietityttää murrosiän kynnyksellä tai sen keskellä! Voit myös itse toivoa nimettömänä jonkin tietyn aiheen käsittelyä ilmoittautumisen yhteydessä. Luennosta vastaa Tiina Lamminen Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Linkki-toiminnasta, joka tarjoaa tukea nuorille ja vanhemmille juuri murrosiän kysymyksissä.

Katso  verkkoluentosarjan mainos 

Ajankohtaista tietoa luennoistamme saat seuraamalla meitä Perhelinjan Facebook-sivuilla. 

Lisätietoja

Siru Kaihua
Hanketyöntekijä, Perhelinja
siru.kaihua@vslj.fi
puh. 044 7355 103

Julkaistu: 31.08.2020