12 vinkkiä nuuskankäytön tunnistamiseksi

Nuorten nuuskaaminen on noussut lähiaikoina otsikoihin herättäen huolta. Tässä NIKO-projektin koostamat 12 vinkkiä nuuskankäytön tunnistamiseen:

1. Nuuska ei ole niin huomaamatonta kuin usein luullaan – nuuskan haju saattaa muistuttaa ummehtuneen purukumin ja navetan hajuja riippuen siitä, minkä merkkistä tai makuista nuuskaa on käytössä.

2. Nuoren ylähuulen pullotus on melko helposti havaittavaa, jos nuori käyttää nuuskaa.

3. Nuuskakiekon saa viidellä eurolla, yksittäisen nuuskatyynyn noin eurolla. Mikäli nuoren rahantarve on jatkuvaa ja nuori pyytää viittä euroa tai kolikoita säännöllisesti, kannattaa kysyä, mihin hän rahan käyttää ja toimittaa raha tilille. Näin alaikäisen vanhempi pystyy seuraamaan nuoren rahankulutusta.

4. Nuuskaamisen havaitsee jo kahden viikon käytön jälkeen. Kun pyytää nuoren kääntämään huulen ylösalaisin, alta paljastuu usein nuuskapussin kokoinen kohta, jossa iho on vaaleaa ja kurttuista, joka näyttää samalta kuin sormet pitkään vedessä liottuaan.

5. Nuuskaaminen näkyy suussa nopeasti – yläkulmahampaat värjäytyvät nopeasti kellanruskeiksi säännöllisessä käytössä.

6. Nuuskakiekko mahtuu Pringles-sipsipurkkiin. Nuoret piilottelevat nuuskakiekkojaan putkiloon.

7. Jos nuoren käytös alkaa muuttua hermostuneeksi ja keskittymiskyky alkaa vaivata, kannattaa pohtia nikotiinituotteiden käytön mahdollisuutta. Nikotiinituotteet vaikuttavat ensisijaisesti sekä verenkiertoon että keskittymiseen, oppimiseen ja mielialaan.

8. Myös huonovointisuus, päänsäryt ja vatsakivut voivat johtua nikotiinituotteiden käytöstä erityisesti käytön alkuvaiheessa.

9. Seuraa, missä nuori liikkuu. Kaveripiirillä on tutkitusti suurin vaikutus nuorten päihteiden, myös nuuskan, käyttöön.

10. Ota rohkeasti puheeksi nuuska ja muut päihteet nuoren kanssa. Kerro nuorelle, että olet huolissaan hänen terveydestään ja nikotiinituotteiden vaikutuksista hänen kehitykseensä.

11. Älä käytä itse nikotiinituotteita – toimi hyvänä roolimallina nuorelle!

12. Älä hyväksy nuuskan käyttöä – nuuska on päihde, joka on alaikäisellä aina laittomasti!