Lapsen oikeuksien viikon verkkotilaisuus 16.11.2022

Tervetuloa mukaan Lapsen oikeuksien viikon tilaisuuteen keskiviikkona 16.11. klo 9-11. Tilaisuus toteutetaan myös tänä vuonna verkossa. Verkkotilaisuus on osa Heidekenin tiedekummit -yhteistyötä, ja sen järjestävät Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry, Turun yliopisto, INVEST ja Sote-akatemia. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Tilaisuuden teemana Lapsen oikeus turvalliseen tulevaisuuteen

Elämme useampien päällekkäisten kriisien aikaa. Globaalilla tasolla puhutaan niin pandemiasta, ilmastokriisistä, sodista kuin energia- ja talouskriisistä. Kriiseistä jokainen haastaa lapsen oikeuksien toteutumista. Monet lapset ja nuoret kokevat myös turvattomuuden tunnetta, ja tulevaisuus saattaa tuntua epävarmalta tai pelottavalta.

Maailmanlaajuisia ilmiöitä ei voida unohtaa, mutta mitä turvallisuus tarkoittaa lasten ja nuorten arjessa? Miten lasten ja nuorten parissa työskentelevät pystyvät ennaltaehkäisemään turvattomuuden tunnetta? Millaisia ovat rakenteelliset tekijät turvattomuuden kokemusten taustalla?

Miten luomme turvallisuutta ja myös toivoa lasten ja nuorten tulevaisuuteen?

Ohjelma

Puheenvuoro

Mies seisoo vaaleansininen kauluspaita päällänsä. Tutkija Otto Tähkäpään valokuva.
Tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää.

Otto Tähkäpää

Otto Tähkäpää on tulevaisuudentutkija, Tulevaisuuskoulun perustaja sekä Lasten ja nuorten säätiön tulevaisuusasiantuntija. Tulevaisuuskoulu on lapsille ja nuorille sekä opettajille ja kasvattajille tarkoitettu tulevaisuuskasvatuksen palkittu edelläkävijä. Tähkäpää on myös kirjailija, jonka teos Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin on tiettävästi ensimmäinen lapsille tarkoitettu tietokirja tulevaisuuksien tutkimisesta.

 

Asiantuntijapaneeli

 

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Päällä t-paita ja villatakki. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen valokuva
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, 2019. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Elina Pekkarinen

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen tehtävä on arvioida, seurata ja edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa. Hän on taustaltaan lastensuojelukysymyksiin erikoistunut tutkija.

 

 

 

 

Ihminen katsoo kameraan, päällä silmälasit. Minna Laitin valokuva.
Väitöskirjatutkija Minna Laiti. Kuvaaja: Tinksu Wessman.

Minna Laiti

Terveystieteiden maisteri, väitöskirjatutkija Minna Laiti tutkii väitöskirjassaan sateenkaarinuorten kohtaamista yläkoulun kouluterveydenhoidossa Turun yliopiston Hoitotieteen laitoksella. Väitöskirjan tarkoituksena on tuottaa hoitotieteellinen malli, joka kuvaa mistä tekijöistä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta tunnistava ja huomioiva kouluterveydenhoito muodostuu. Väitöskirjan lisäksi Minna on pitänyt asiantuntijaluentoja tutkimusaiheestaan sote-alan ammattilaisille ja toiminut asiantuntijapanelistina Turku Priden ja Helsinki Priden yhteydessä.

Olli-Jukka Jokisaari

Olli-Jukka Jokisaari opettaa lukiolaisille psykologiaa ja filosofiaa Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukiossa. Tutkimusartikkeleissaan hän on tarkastellut nykyisessä kasvatus- ja koulutuspolitiikassa vallitsevia perusolettamuksia ihmisestä ja maailmasta. Kasvatusfilosofiaan kuuluvassa väitöstutkimuksessa hän selvitti teknologisen ajattelun yhteyttä kasvatuskäsityksiin. Yhdessä dosentti Jani Pulkin kanssa hän on kehittänyt luovuttamisen etiikan ajatusta vastauksena nykyiseen ekososiaaliseen kriisiin.

Saara Kiltti ja Jona Kukkonen, järjestöjen nuoret vertaiset

Nuoret vertaiset -ryhmä on koottu nuorista, jotka haluavat vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin sekä nostaa näkyväksi kokemiaan tärkeitä aiheita ja teemoja. Nuoret vertaiset kokoontuvat säännöllisesti ja esimerkiksi keväällä nuoret toteuttivat #mävaadin #mevaadimme -somekampanjan, joka otti kantaa toimivampien mielenterveyspalveluiden puolesta. Toiminnassa ovat mukana Tukenasi ry, Auta lasta ry:n Veturointi-toiminta, Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelun VamosSampo-hanke ja Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset - FinFami ry. Ryhmästä mukana paneelikeskustelussa ovat Saara Kiltti ja Jona Kukkonen.

Katja Keisalan valokuvaJuontajana Katja Keisala

Katja Keisala on yhteiskuntatieteiden tohtori ja monikulttuurisen kasvatuksen ja työelämän asiantuntija.

 

 

Aikataulu

Aikataulumuutokset ennen tilaisuutta ovat mahdollisia.

9.00 Tervetuloa
Juontaja Katja Keisala, YTT 
Miia Hänninen, toiminnanjohtaja, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 
Miia Tuominen, tutkimuspäällikkö, Sote-akatemia, Turun yliopisto 
Marika Jalovaara, professori, Heidekenin tiedekummien sylikummi
9.10 Horjuuko usko huomiseen? - nuorten tulevaisuususkon jäljillä
Tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää
9.45 Paneelikeskustelu
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen
Tutkija Minna Laiti
Opettaja Olli-Jukka Jokisaari
Järjestöjen nuoret vertaiset
10.50 Juontaja Katja Keisala kokoaa aamun
11.00 Tilaisuus päättyy

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Ilmoittautuminen on päättynyt, mutta mikäli haluaisit vielä mukaan, ole yhteydessä: toimisto@vslj.fi.

Lisätietoja:

Salli Siltanen, koordinaattori, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry
salli.siltanen@vslj.fi
044 5355 138

Tutustu tarkemmin Lapsen oikeuksien viikkoon sekä teemaan: lapsenoikeudet.fi.

#LapsenOikeudet #OikeusTurvallisuuteen, #MunTurvallisuus, #SunTurvallisuus