VSLJ tukee Lupa elää -kansalaisaloitetta

Lupa elää -kansalaisaloitteessa ehdotetaan nelivuotisen jatkuvan oleskeluluvan myötämistä henkilöille, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta ennen 1.1.2017, eivätkä ole saaneet jatkuvaa oleskelulupaa. Pitkittyneet turvapaikkaprosessit, paperittomuus ja oleskeluoikeuden epävarmuus aiheuttavat merkittäviä inhimillisiä ja psyykkistä haittoja sekä terveysongelmia välitilaan jääneille ihmisille.

Kuluneiden kuuden vuoden ajan turvapaikkaa hakeneet ihmiset ovat eläneet arkeaan turvapaikkaprosessin ja paperittomuuden mahdollistamissa rajoissa Suomessa. He ovat luoneet monenlaisia siteitä Suomeen, esimerkiksi kouluttautuneet uusiin ammatteihin, tehneet töitä, perustaneet perheitä, hankkineet lapsia, opetelleet kieltä ja ystävystyneet suomalaisten kanssa.

Lapsiperheiden kohdalla pitkittyneet turvapaikkaprosessit ja paperittomuus estävät YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksessa taatut oikeudet lepoon, vapaa-aikaan, terveyteen ja suojeluun. Osa vuonna 2015 Suomeen tulleiden turvapaikkaa hakeneiden ihmisten lapsista on Suomessa syntyneitä esikoululaisia vailla virallista statusta.

VSLJ:n jäsenjärjestö Turun Valkonauha ry on valmistellut Lupa elää-kansalaisaloitteen yhteistyössä Vapaa liikkuvuus -verkoston sekä Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n kanssa. Aloite on kirjoitettu yhteistyössä pakolaisjuridiikkaan erikoistuneiden asianajajien, yhdenvertaisuusvaltuutetun, pakolaisuutta ja paperittomuutta tutkineiden ja laajan asiantuntijayhteisön kanssa. Lue lisää ja katso usein kysyttyjä kysymyksiä Lupa elää -verkkosivuilta.

Myös sisäministeriö on tehnyt laajamittaisen selvityksen ilman oleskeluoikeutta maassa olevien tilanteesta. Tutustu selvitykseen tästä.

Katso aloite kokonaisuudessaan ja allekirjoita huhtikuun loppuun mennessä täällä.

Lupa elää -kansalaisaloitetta tukevat tällä hetkellä myös: Amnesty International Suomen osasto, Demla-Oikeuspoliittinen yhdistys ry, ETMU ry, HYY-Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Kotimajoitusverkosto, Miehet ry, Mikaelin seurakunta Turku, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Pakolaisten puolesta ry, Pro-tukipiste, Refugee Radio, Sininauhaliitto, Stop Deportations, Turvapaikanhakijoiden tuki, Turun Valkonauha ry, Vapaa liikkuvuus, We see you ry sekä Yhteiset Lapsemme ry.