Aikuisen avulla takaisin kouluun

Kotoa kouluun -toiminnalla puututaan alakoululaisten lisääntyneisiin poissaoloihin. Ellalle alkoi kertyä kuudennella luokalla poissaoloja. Aamuisin tuli myöhästymisiä ja tehtäviä jäi tekemättä. Oli helpompaa jäädä koko päiväksi kotiin kuin mennä kouluun.

Jonkin ajan kuluttua opettaja otti poissaolojen takia yhteyttä Ellan äitiin Saaraan. Keskustelun aikana Saara ehdotti opettajalle Kotoa kouluun -toimintaa, josta hän oli lukenut aikaisemmin Wilmasta. Tapaaminen osapuolten kesken sovittiin seuraavalle viikolle. Kotoa kouluun -toiminnassa Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöjen perhevalmentajat jalkautuvat perheiden kotiin selvittämään poissaolojen syitä. Aluksi Saara suhtautui Kotoa kouluun -toimintaan hieman epäillen.

”Mietin minkälainen soppa tästä lähtee käyntiin. Perheemme tilanne on kuitenkin otettu koko ajan hyvin huomioon”, Saara kertoo.

Saara kertoo, että Ellan poissaolojen taustalta selvisi itsetunto-ongelmia, jotka saattavat liittyä ADHD:hen. Itsetunnon vahvistamista Ella harjoittelee nyt perhevalmentaja Minna Huunosen kanssa. He ovat yhteydessä myös silloin, jos koulunkäynti alkaa jännittää. Opettajankin kanssa on sovittu suunnitelma myöhästymisten varalle.

Ellan tilanne on muuttunut Saaran mukaan muutamassa viikossa selvästi paremmaksi. ”Tämä on ollut ihan mahtavaa meille, koska perhevalmentajalla on ymmärrys Nepsy-asioista”, Saara kehuu. Nepsylla tarkoitetaan neuropsykiatristen vaikeuksien kirjoa.

Minna on ollut Saaraan alkuvaiheessa lähes päivittäin yhteydessä. Se on ollut Saaralle iloinen yllätys. "Yhteistyö on sujunut tosi hyvin, kun on ollut osaava henkilö apuna. Lapsi luottaa selvästi Minnaan."

Kotoa kouluun -toiminta sai alkunsa Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöjen yhteistyönä, kun esiin nousi huoli alakoululaisten lisääntyvistä poissaoloista.

"Poissaolojen syyt liittyvät alakoululaisilla muun muassa koulukiusaamiseen, jännittämiseen ja kaverisuhteisiin. Joissain tapauksissa kyse voi olla vanhemmalta huomion hakemisesta", perhevalmentaja Inkeri Kylänpää kertoo.

Turussa on käynnissä myös muita toimenpiteitä, joilla pyritään ehkäisemään kouluakäymättömyyttä.

Ellan ja Saaran nimet on muutettu artikkelia varten.

Artikkeli on julkaistu alun perin Peruskoulu on parasta -lehdessä syksyllä 2021.

Lue lisää Kotoa kouluun -toiminnasta.