
Uutiset · 12.3.2025
Ajankohtaisia suosituksia ja julkaisuja päätöksentekoon ja kehittämistyöhön
Tähän artikkeliin on koottu Heidekenin tiedekummien suosittelemia ajankohtaisia suosituksia ja julkaisuja päätöksentekoon ja kehittämistyöhön.
Ajankohtaiset suositukset ja julkaisut
NEPSOS-hanke
Neuropsykiatrisesti oireilevat nuoret palvelujen pyörteissä – sosiaalityön, nuorisopsykiatrian ja erityispedagogiikan yhteistutkimus. Hankkeessa tutkittiin neuropsykiatrisesti oireileville nuorille ja heidän perheilleen suunnattuja palveluja ja palveluntarpeita sosiaalityön, nuorisopsykiatrian ja erityispedagogiikan tieteenalojen yhteisen asiantuntijuuden viitekehyksessä.
- NEPSOS-hankkeen politiikkasuositukset päätöksentekoon ja kehittämistyöhön.
- Lue lisää NEPSOS-hankkeesta.
MONOPS-hanke
Moniammatillisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet perusopetuksen opiskeluhuollossa -hanke. Tutkimus kohdistui moniammatilliseen yhteistyöhön perusopetuksen opiskeluhuollossa.
- Käytäntösuositukset perusopetuksen opiskeluhuollon moniammatilliseen yhteistyöhön.
- Opiskeluhuollon monialaisen yhteistyön itsearviointityökalut opiskeluhuollon arkeen ja opiskeluhuollon johtamiseen.
- Lue lisää MONOPS-hankkeesta.
INVEST: Tietopaketit lasten ja nuorten hyvinvoinnista kunta- ja aluepäättäjille
Kunta- ja aluepäättäjillä on mahdollisuus tehdä ratkaisuja, jotka tukevat lasten ja nuorten mielenterveyttä, edistävät opiskelumahdollisuuksien tasa-arvoa ja vähentävät koulukiusaamista. Turun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteinen tutkimuskeskus ja lippulaiva INVEST on koonnut näistä teemoista tiiviit, tuoreeseen tutkimukseen perustuvat tietopaketit.
- Hyvinvointialueilla tarvitaan vaikuttavaa lasten ja nuorten mielenterveyshoitoa. Tutustu tietopakettiin täältä.
- Koulukiusaaminen on lisääntynyt ja siihen puuttuminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja resursseja. Tutustu tietopakettiin täältä.
- Pitkä välimatka voi lisätä nuoren riskiä jäädä koulutuksen ulkopuolelle – etenkin toisen asteen kouluverkon kattavuus tärkeää. Tutustu tietopakettiin täältä.
Right to Belong -konsortion ratkaisukortti: Riskitekijöitä lasten ja nuorten kokemalle yksinäisyydelle ja ulkopuolisuudelle voidaan vähentää
Eri selvitysten mukaan suomalaisista lapsista ja nuorista jopa 30 % kokee toistuvaa yksinäisyyttä. Yksinäisyydelle altistavia tekijöitä löytyy sekä yksilöön että ympäristöön liittyvistä tekijöistä: perityistä ominaisuuksista, opituista toimintamalleista, tunne-, itsesäätely- tai sosiaalisten taitojen puutteista, persoonallisuuden piirteistä, haitallisista elämäntapahtumista ja turvattomista vuorovaikutussuhteista. Sosiaalisia yksinäisyydelle altistavia tekijöitä voivat olla lisäksi esimerkiksi kiusatuksi tuleminen, ulkopuolelle jääminen ja kuuluminen sellaiseen vähemmistöryhmään, johon kohdistuu ennakkoluuloja. Usein kyseessä on tilanne, jossa ihmisen kohdalle osuu useampia tekijöitä. Yksinäisyyden riskejä voidaan kuitenkin pienentää niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Tietyt taidot ja ympäristöt voivat suojata lasta ja nuorta yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksilta.
Tutustu ratkaisukorttiin täältä.
Young-ohjelman tietokooste päätöksentekoon: Hyvinvoivat lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä – tutkimukseen perustuvia ratkaisuja turvalliseen kasvuun ja kehitykseen
YOUNG-ohjelma on koonnut päätöksenteon tueksi tutkimusperustaisia ratkaisuja. Ratkaisut lisäävät lasten ja nuorten osallisuutta, tukevat hyvinvointia koulussa, harrastuksissa ja kaverisuhteissa ja antavat keinoja ongelmien ehkäisemiseen ja hoitamiseen.