Lapsen oikeuksien viikon webinaari 19.11.2024

Tervetuloa mukaan Lapsen oikeuksien viikon webinaariin tiistaina 19.11. klo 13–15. Webinaarin järjestävät Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry, Turun yliopisto ja Heidekenin tiedekummit. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Haitalliset lapsuudenkokemukset ja lapsen oikeus oppimiseen

"Lapsella on oikeus tietoon, ja muodollisen koulutuksen tulee tukea lapsen persoonallisuuden, lahjojen ja valmiuksien kehittämistä. YK:n lapsen oikeuksien komitean ensimmäinen yleiskommentti muistuttaa, että oppimista tapahtuu kaikkialla lapsen arjessa, eikä ainoastaan koulussa." – lapsenoikeudet.fi

Lapsen oikeuksien viikon webinaarissa käsitellään lapsen oikeutta oppimiseen haitallisten lapsuudenkokemusten kautta. Tällaisilla kokemuksilla tarkoitetaan esimerkiksi laiminlyöntiä, väkivaltaa, vanhempien liiallista päihteiden käyttöä tai mielenterveysongelmia. Haitallisilla lapsuudenkokemuksilla (ACE) on osoitettu olevan pitkäkestoisia vaikutuksia fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin, minkä vuoksi niitä on tärkeää tunnistaa ja ehkäistä. Mitä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tulisi ymmärtää aiheesta lapsia ja nuoria kohdatessaan? Miten voisimme yhteistyössä turvata jokaisen lapsen oikeuden oppimiseen?

Webinaarin puhujat

Lapsen oikeuksien viikon webinaari kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa niin tutkimuksen, julkisen sektorin kuin järjestöpuolen näkökulmista.

Saija Westerlund-Cook

Saija Westerlund-Cook on väitöskirjatutkija Turun yliopistolla ja asiantuntija Folkhälsanilla. Hän on tutkinut sekä suojaavia että haitallisia lapsuuden kokemuksia eli (P)ACEja sekä niiden vaikutusta koettuun hyvinvointiin ja toivoon. Folkhälsanilla Westerlund-Cook toimii muun muassa systeemisen työotteen kouluttajana ja vanhemmuuden uupumuksen sekä toivon vertaistukiryhmien ohjaajana.

Tutkija Laura Mielityinen.

Laura Mielityinen

Laura Mielityinen on yhteiskuntatutkimuksen tohtoriopiskelija ja tutkija Tampereen yliopistossa ACElife-hankkeessa. Mielityinen on tutkinut erityisesti lasten ja nuorten väkivaltakokemuksia, ja tehnyt Lapsiuhritutkimuksen vuonna 2022. Tällä hetkellä hän tutkii ACElife-hankkeessa lasten ja nuorten osallisuutta sekä ylisukupolvista fyysistä väkivaltaa perheissä.

Kokemusasiantuntija Jenni Jokela.

Jenni Jokela

Jenni Jokela toimii lastensuojelun kokemusasiantuntijana Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminnassa. Hänellä on ollut lastensuojelun asiakkuus koko alaikäisyytensä ajan vanhempiensa vakavien päihde- ja mielenterveysongelmien vuoksi. Haitalliset lapsuudenkokemukset ovat vaikuttaneet Jokelan koulunkäyntiin luoden hänestä suorituskeskeisen oppijan. Jenni on valmistunut oikeustieteen maisteriksi Turun yliopistosta ja hän tekee tällä hetkellä väitöskirjatutkimusta lastensuojelun oikeudellistumisesta.

Minna Aaltonen

Minna Aaltonen on lastentautien erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori, joka työskentelee TYKSin avopediatrian vastuulääkärinä ja kouluttajana. Aaltonen on ollut kehittämässä jalkautuvaa avopediatriatoimintaa TYKSissä vuodesta 2017. Avopediatrian ideana on, että lastentautien erikoislääkärit työskentelevät lapsen tai nuoren, perheen ja yhteistoimintaverkoston kanssa samalla huomioiden perheen kokonaistilanteen.

Tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Webinaariin osallistuminen on maksutonta. Ilmoittaudu webinaariin 17.11.2024 mennessä täältä.

Lisätietoja:

  • Ainoliina Leskelä, viestintäassistentti, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry
  • ainoliina.leskela@vslj.fi

Aiheesta lisää:

#LapsenOikeudet #SaanOppia ja #SaatOppia