Uutiset, Blogi · 23.1.2018
Alaikäisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä netissä
Elokuussa 2017 sain yhteydenoton erään varsinaissuomalaisen koulun rehtorilta, jonka tietoisuuteen oli tullut seksuaalisen häirinnän tapaus, joka oli tapahtunut netissä ja kohdistunut alaikäiseen. Oli hienoa nähdä, miten nopeasti kyseinen koulu reagoi tapahtuneeseen ja olinkin jo pian pitämässä koulussa oppitunteja ja vanhempainiltaa aiheeseen liittyen.
Meille aikuisille tuli yllätyksenä miten huonosti oppilaat tunnistivat seksuaalista häirintää ja miten oppituntien pitäminen madalsi kynnystä ottaa aihe puheeksi. Oppilaille tehdyn anonyymin nettikyselyn mukaan noin kolmasosa oppilaista oli törmännyt seksuaaliseen häirintään netissä ja omassa elinympäristössään. Oppitunteja seuraavien viikkojen aikana koulun henkilökunta sai tietoonsa useampia seksuaalisen häirinnän tunnukset ylittävää tapausta ja selvitti tapaukset asianomaisten ja vanhempien kanssa. Yksi tapauksista johti rikosilmoitukseen.
Puheeksi ottamisen merkitys
Kuluneena syksynä myös media on kuohunut seksuaalisen häirinnän eri muodoista. Olemme saaneet lukea #metoo kamppanjan tiimoilta seksuaalisen häirinnän uhrien kokemuksia ja huomanneet, että seksuaalinen häirintä koskettaa yllättävän monia ikään, sukupuoleen ja taustaan katsomatta, lähellä ja kaukaa. Sekä edellä kertomani esimerkkitapauksen, että #metoo kamppanjan tiimoilta on nähty, että puheeksi ottaminen edesauttaa keskustelua ja madaltaa kynnystä kertoa ja puhua seksuaalisesta häirinnästä. On ensiarvoisen tärkeää, että tunnistamme erilaiset seksuaalisen häirinnän muodot ja tiedostamme, että osa seksuaalisesta häirinnästä tapahtuu netin ja sosiaalisten medioiden alustojen kautta.
Seksuaalisuus on vahvasti läsnä niin sosiaalisissa medioissa kuin netinkin sisällöissä. Median välityksellä lapsi tai nuori saattaa kohdata ylikorostuneen seksuaalista kuvastoa, joka korostaa seksikkyyttä. Mediataitoja tarvitaan ymmärtämään erilaisia median vaikutustapoja. Aikuisia tarvitaan tukemaan paitsi mediataidoissa, mutta myös seksuaalisen identiteetin muotoutumisessa ja kasvussa.
Ajankohtaiseen teemaan vastaten olemme ottaneet MLL:n koulutuskokonaisuuksiimme mukaan seksuaalisen häirinnän koulutuksen sekä Seksuaalikasvatus osana mediakasvatusta-koulutuksen. Koulutuksia voidaan pitää oppilaille, mutta ne soveltuvat erinomaisesti myös ammattikasvattajille sekä työyhteisöille aina kunkin yhteisön tilanteen huomioiden. Seksuaalisuus on medioissa läsnä ja sen takia aihetta on hyvä nostaa myös yhä vahvemmin lasten ja nuorten kanssa puheeksi.
Paula Aalto, mediakasvattaja, MLL
“Kirjoittaja on Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvattaja sekä nuorisotyönkouluttaja. Paula kohtaa koulutuksissaan vuosittain n. 9000 lasta, nuorta ja aikuista ja on paljon kysytty ja pidetty puhuja erilaisiin tilaisuuksiin.”