Nuuskan myrkyllisyys on erityisen haitallista suun terveydelle

Nuuskaamisen tiedetään aiheuttavan monenlaisia terveyshaittoja, mutta erityisen haitallista se on suunterveydelle. Suunterveys vaikuttaa koko elimistöön ja yleiseen hyvinvointiin. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun ammattikorkeakoulun Säkitön syyskuu -kampanjalla kannustetaan nuoria nuuskattomuuteen ja nuuskan käytön lopettamiseen. Kampanjan teemana on tänä vuonna suunterveys sloganilla ”Paljasta hymysi”. Kampanjan aikana välitetään faktatietoa suun terveydestä ja nuuskan vaikutuksista suun terveyteen sekä tarjotaan asiantuntijatukea. Syyskuisen kampanjan kampanjakasvoina toimivat HC TPS:n laitahyökkääjä Kalle Väisänen ja turkulainen someviihdyttäjä Weksi.

Nuuskan käyttö jättää suuhun jopa pysyviä vaurioita

Suunterveyden omahoidolla on tärkeä osa koko kehon terveydessä. Terve suu on raikas, kieli on siisti ja hampaat sekä limakalvot ovat ehjät. Hyvään suunhoitoon kuuluu hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä, hammasvälien säännöllinen puhdistus, säännöllinen ruokailu ja vesi janojuomana sekä ksylitolituotteiden käyttö.

Nuuskaaminen heikentää suun verenkiertoa ja puolustusmekanismeja sekä aiheuttaa limakalvoille erilaisia vaurioita. Nuuskan nikotiini ja muut myrkylliset aineet imeytyvät suun limakalvojen kautta verenkiertoon. Nuuskaaminen näkyy suussa jo muutamissa viikoissa. Nuuskaa pidetään usein samassa paikassa, jolloin suun limakalvo alkaa pikkuhiljaa paksuuntua ja muodostuu ns. ”norsunnahka”. Nuuskanpitopaikassa ikenet voivat tulehtua ja vetäytyä sekä hampaiden juuripinnat paljastua. Erittäin ikävää on se, että jo syntyneet vauriot voivat olla parantumattomia, eivätkä ne parane edes nuuskaamisen lopettamisen jälkeen.

Kampanja käynnistyi etätapahtumalla

Säkitön syyskuu -kampanja potkaistiin käyntiin to 1.9. järjestetyllä aloitustapahtumalla. Striimatussa tapahtumassa nuorille ja heidän kanssaan toimiville ammattilaisille tarjottiin tietoa nuuskasta ja erityisesti sen haitoista suunterveydelle. Toinen kampanjakasvo Weksi esittäytyi tapahtumassa ja nuorilla oli mahdollisuus kysyä häneltä kysymyksiä yleisesti elintapoihin ja terveyteen liittyen. Tapahtuma on nauhoitettu ja tallenne on katsottavissa Säkittömän syyskuun Youtube-kanavalla.

Yhteistyöllä kohti nuuskatonta nuoruutta

Tänä vuonna Säkitön syyskuu -kampanja on yhdistänyt voimansa Hämeenlinnan ja sen seutukunnissa toimivan #einuuskalle-kampanjan kanssa. Kumpikin kampanja toteuttaa alueillaan nuuskattomuuteen tähtäävää terveyden edistämisen työtä. Kampanjoita yhdistää se, että toimintaa toteutetaan nuorten parissa, heitä osallistaen.

Nuoria Turun ammatti-instituutin pihalla pakettiauton vieressä.
Terveyskioski TAI:n Juhannuskukkulan koulutalolla.

Nuoret tutkitusti haluavat itse olla osallisina ja vaikuttaa kouluympäristöönsä ja heitä koskevaan toimintaan. He toivovat toiminnallista, virikkeellistä ajanvietettä esimerkiksi väli- ja hyppytunneille. Varsinais-Suomen alueella järjestetään Touko-terveysbussikiertue kaikkiin Turun ammatti-instituutin koulutaloihin. Lisäksi kouluvierailuja tehdään ympäri Varsinais-Suomea oppilaitoksissa ja nuorisotiloissa.

Toiminnan tarkoituksena on viedä terveyden edistämisen toimintaa ja oikeanlaista tietoa sinne, missä nuoret viettävät suuren osan ajastaan. Kiertue toteutetaan terveyskioskina, jossa nuorilla on mahdollisuus tavata Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen ja Turun kaupungin suunterveydenhuollon asiantuntijoita, saada oikeanlaista tietoutta nikotiinituotteista ja osallistua erilaisiin tempauksiin ja kilpailuihin. Nuoret todetusti kokevat yhteisöllisyyden ja yhteisen toiminnan mielekkäänä ja hyvinvointia lisäävänä – ja se näkyy myös kiertueella!

Lisätietoja:

Säkitön syyskuu on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projektin yksi päätuotoksista. Kampanjan perusrunko on tuotettu ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyönä (Turun ammattikorkeakoulu) tehdyssä osaprojektissa. Kampanjasuunnittelu on toteutunut yhdessä 16–18-vuotiaiden nuorten kanssa.

Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Turun ammattikorkeakoulun ANKKURI-hanke, Turun kaupungin suun terveys, Turun ammatti-instituutti (TAI), Turun palloseura (HC-TPS), Hämeenlinnan kaupunki, A-klinikkasäätiö, Lähitapiola ja Flowpark.