
Uutiset, Blogi · 17.4.2025
Kokemusäänestä uusia näkökulmia palveluiden kehittämiseen
Kokemusosaaminen täydentää ammatillista ja tutkittua tietoa, ja sen avulla voidaan vahvistaa asiakkaan sitoutumista palveluun, tukea ammattilaisen osaamista ja kehittää palveluita. Puhuttiin sitten vertaisesta, kokemustoimijasta, -asiantuntijasta tai -kumppanista, viestimme on sama. Tätä potentiaalia tulisi hyödyntää nykyistä enemmän. Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n (VSLJ) Koettu auttaa -kampanja tuo esiin alueen lastensuojelujärjestöjen kokemustoimijoiden äänen.
Kokemusääni tuo arvokasta tietoa palveluiden kehittämiseen. Miten asiakkaan voisi kohdata niin, että väärinymmärryksiltä vältytään? Mitä ensitapaamisella kannattaisi ottaa huomioon? Muun muassa näihin kysymyksiin kokemustoimija Noona olisi valmis antamaan vastauksia kokemustiedonsa valossa.
Vahva halu auttaa
Noona valmistui kokemustoimijaksi Turun ensi- ja turvakodista vuoden 2024 lopulla. Järjestön vertais- tai kokemustoimijoina voivat toimia henkilöt, jotka ovat olleet yhdistyksen palveluiden piirissä ja kokevat olevansa valmiita kertomaan omista kokemuksistaan muille. Noona toimii kokemustoimijana erityisesti vaativan vauvatyön puolella.
- Minulla on menneisyydessä paljon mielenterveysongelmia ja esikoiseni on ollut sijoitettuna. Voisi sanoa, että aika paljon on ollut vaikeuksia elämässä. Vuosien aikana olen oppinut käsittelemään asioita. Sen myötä tajusin, että haluan auttaa muita, jotka ovat samassa tilanteessa, jossa olen itsekin ollut aiemmin.
Noona näkee kokemustoimijat tärkeänä osana palveluiden kehittämisessä. Kun Noona oli ensikodin asiakkaana, hän oli mukana myös yhdistyksen sisäisessä kehittämistyössä. Myöhemmin ensikodin ohjaaja vinkkasi Noonalle kokemustoimijakoulutuksesta.
- En aluksi edes tiennyt, mitä kokemustoimija tarkoittaa. Selvittelin asiaa, ja tuli vahva tunne, että todellakin haluan auttaa, jos se näin on mahdollista.
Kokemusääntä palveluiden kehittämiseen
Kokemusosaamisen hyödyntäminen kehittämistyössä on ensiarvoisen tärkeää. Kun myös palvelunkäyttäjien ääni kuuluu päätöksenteossa ja ylipäätään julkisessa keskustelussa, myös osallisuus vahvistuu.
- Ennen kaikkea haluaisin tuoda kokemuksiani esille siksi, että harvoin esimerkiksi ammattilaisilla on samankaltaista taustaa. Olennainen kysymys on myös se, että miten asioita voidaan parantaa, jos mukana ei ole ketään, joka on siellä toisella puolella asioita kokenut, Noona pohtii.
Noonalla on kokemusta erityisesti lastensuojelusta ja mielenterveyspalveluista. Palveluissa on aina kehitettävää, ja siksi Noonaa kiinnostaisi päästä kehittämään palveluita parempaan suuntaan.
- Omalla kohdallani nostan lastensuojelun esimerkkinä. Monesti itsestäni tuntui, että ammattilaiset lukevat suoraan papereista eivätkä välttämättä kohtaa tasavertaisesti kaikkia. Tätä haluaisin kehittää: antaa esimerkkejä siitä, millä tavalla asiakkaan voisi kohdata ja mitä kannattaisi ottaa huomioon esimerkiksi ensitapaamisella.
Jos ei ole itse kokenut samoja asioita, samaistumispintaa on vaikeaa tai lähes mahdotonta antaa asiakkaalle.
- Ennen kaikkea tämän vuoksi kokemustoimijoita tarvitaan. Kokemusääni tuo näkökulman, joka täydentää ammattilaisen tietoa ja osaamista. Mielestäni olisi hienoa, jos kokemustoimijoita hyödynnettäisiin helpottamaan nimenomaan ammattilaisten työtä, Noona toteaa.
Lastensuojelujärjestöjen kokemustoimijat Varsinais-Suomessa
Lastensuojelujärjestöjen kokemustoimijat ovat hyvinvointialueen ammattilaisten työtä helpottava lisäresurssi ja lastensuojelun kehittämisen voimavara. VSLJ:n tavoitteena on, että kokemus- ja asiakasääntä hyödynnettäisiin entistä enemmän alueen palveluiden kehittämisessä ja ihmisten tukemisessa.
Lue lisää Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöjen kokemustoiminnasta täältä.
Lue lisää Turun ensi- ja turvakodin vertais- ja kokemustoiminnasta täältä.
Lisätietoja kampanjasta
Lue lisää Koettu auttaa -kampanjasta täältä.
Ainoliina Leskelä, viestintäassistentti, VSLJ ry
ainoliina.leskela@vslj.fi