Kokemusasiantuntija ymmärryksen jakajana

Kokemusosaaminen täydentää ammatillista ja tutkittua tietoa, ja sen avulla voidaan vahvistaa asiakkaan sitoutumista palveluun, tukea ammattilaisen osaamista ja kehittää palveluita. Puhuttiin sitten vertaisesta, kokemustoimijasta, -asiantuntijasta tai -kumppanista, viestimme on sama. Tätä potentiaalia tulisi hyödyntää nykyistä enemmän. Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n (VSLJ) Koettu auttaa -kampanja tuo esiin alueen lastensuojelujärjestöjen kokemustoimijoiden äänen.

Kaikkia lastensuojelujärjestöjen kokemustoimijoita yhdistää omakohtainen kokemus erilaisista haasteista sekä palveluista. Inka on käynyt useamman kokemusasiantuntijakoulutuksen, ja tällä hetkellä hän toimii kokemusasiantuntijana Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminnassa sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Kokemusasiantuntijana toimiminen on Inkalle tapa auttaa muita.

”En osaa hävetä kokemusasiantuntijuuttani”

Veturointi-toiminnassa kokemusasiantuntijat eli Veturit työskentelevät lastensuojelun piirissä olevien ja olleiden nuorten ja heidän lähiverkostojensa tukena sekä kehittävät lastensuojelua ja edistävät nuorten osallisuutta.

- Minut sijoitettiin ensimmäisen kerran 14-vuotiaana kiireellisesti. Tämän jälkeen pääsin vuodeksi kotiin, ja 16-vuotiaana minut huostaanotettiin, Inka kertoo omasta taustastaan.

Veturoinnin lisäksi Inka toimii kokemusasiantuntijana Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Kokemusasiantuntijuudesta on tullut merkittävä osa Inkan elämää.

- Uusia ihmisiä tavatessani kerron lähes poikkeuksetta, että olen kokemusasiantuntija. En osaa hävetä sitä. Se antaa minulle paljon, ja ennen kaikkea tuntuu, että voin antaa muille sen avulla.

Vuosien aikana Inka on ollut kertomassa omaa tarinaansa eri ammattilaisille, opiskelijoille ja asiakkaille. Lisäksi hän on ollut mukana erilaisissa kehittämistehtävissä, joiden tavoitteena on ollut kehittää palveluita sujuvammaksi.

- Vertaistuen jakaminen ja toisaalta tabujen rikkominen tuntuvat oikealta. Kerran sain palautteen tarinani jakamisen jälkeen, että ”ihanaa, kun nyt tuntuu, etten ole yksin”. Se on kaikista hienoin palaute, mitä voi saada. Se, että omasta tarinasta on hyötyä jollekin, Inka iloitsee.

Kokemusasiantuntijalla on runsaasti työkaluja ymmärryksen jakamiseen

Kokemusääni voi tuoda esiin uusia näkökulmia, joita ammattilaisen voi olla vaikea hahmottaa kokemuksen puuttuessa.

- Jos ei ole omakohtaista kokemusta, voi kyllä kuvitella, miltä jostakin tuntuu. Kun on omakohtainen kokemus, tietää tasan tarkkaan, miltä jokin tuntuu, Inka toteaa.

Veturoinnin kokemustoiminta sisältää muun muassa nuorten ryhmätoimintaa, työparityöskentelyä, puheenvuoroja eri tilaisuuksissa sekä työryhmiin osallistumista. Veturien eli kokemusasiantuntijoiden käymä koulutus antaa tukea omien vahvuuksien, voimavarojen ja rajojen tunnistamiseen sekä valmiuksia kokemusasiantuntijana toimimiseen.

- Kokemuksilla voi välittää valtavasti tietotaitoa. Koulutetulla kokemusasiantuntijalla on runsaasti työkaluja siihen, että voi käyttää kokemustaan hyvään ja ylipäätään ymmärryksen jakamiseen.

Inka jakaa kokemuksiaan, jotta samaa kokeneet eivät ajattelisi olevansa yksin.

- Vaikka oman tarinan kertominen voi ajoittain tuntua raskaalta, sillä on kuitenkin isompi merkitys. Vaikeistakin asioista pitää puhua, sillä siinä vaiheessa, kun joku luulee olevansa yksin ongelman kanssa, tilanne voi näyttää hyvinkin synkältä, Inka kuvailee.

Kun kokemusosaamista hyödynnetään enemmän ja aiheesta puhutaan laajemmin, myös tietoisuus leviää. Inkan toiveena on, että tulevaisuudessa kokemusasiantuntijoiden osaamista hyödynnettäisiin entistä enemmän.

- Koen, että olemme menossa sitä kohti, ja haluankin nähdä kirkkaana tulevaisuuden sille, että kokemusasiantuntijuutta hyödynnetään enemmän eri tilanteissa. Tällä hetkellä odotan itsekin innolla, mitä kaikkea tulevaisuudessa pääsee vielä tekemään kokemusasiantuntijana, Inka pohtii.

Kokemusosaaminen ammattilaisten työtä helpottavana lisäresurssina ja lastensuojelun kehittämisen voimavarana

Lastensuojelujärjestöjen kokemustoiminta on asiantuntijuutta erityisesti palvelujärjestelmästä. Toiminta vahvistaa asiakkaan luottamusta sekä sitoutumista palveluun ja tuo kokemuksen kautta syntyvän osaamisen hyötykäyttöön. VSLJ:n tavoitteena on, että kokemus- ja asiakasääntä hyödynnettäisiin entistä enemmän alueen palveluiden kehittämisessä ja ihmisten tukemisessa.

Lue lisää Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöjen kokemustoiminnasta täältä.
Tutustu Auta Lasta ry:n Veturointi-toimintaan täältä.

Lisätietoja kampanjasta

Ainoliina Leskelä, viestintäassistentti, VSLJ ry
ainoliina.leskela@vslj.fi