
Uutiset, Blogi · 14.4.2025
Kokemuskumppani ammattilaisen ja asiakkaan tukena
Kokemusosaaminen täydentää ammatillista ja tutkittua tietoa, ja sen avulla voidaan vahvistaa asiakkaan sitoutumista palveluun, tukea ammattilaisen osaamista ja kehittää palveluita. Puhuttiin sitten vertaisesta, kokemustoimijasta, -asiantuntijasta tai -kumppanista, viestimme on sama. Tätä potentiaalia tulisi hyödyntää nykyistä enemmän. Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n (VSLJ) Koettu auttaa -kampanja tuo esiin alueen lastensuojelujärjestöjen kokemustoimijoiden äänen.
Kokemusääni voi olla merkittävässä asemassa erityisesti silloin, kun halutaan lisätä ymmärrystä asiakkaan ja ammattilaisen välillä. Kokemuskumppani Anskun tavoitteena on tehdä juuri tätä: jakaa ymmärrystä, jotta yhteinen suunta löytyisi.
Vihasta ja katkeruudesta ymmärrykseen
Anskulla on taustallaan kaksi lapsen kiireellistä sijoitusta ja huostaanotto, joihin vaikuttivat hänen päihde- ja mielenterveysongelmansa. Ansku törmäsi Perhekuntoutuskeskus Lausteen Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeen kokemuskumppanikoulutuksen ilmoitukseen, johon hän päätti tarttua. Kokemuskumppaniksi hän valmistui vuonna 2023.
- Ajattelin tuolloin, että tähän aiheeseen minulla on ainakin sanottavaa. Noihin aikoihin olin melko vihainen ja katkerakin, mutta tunteet ovat sittemmin muuttuneet, Ansku muistelee.
Kokemuskumppani on vanhempi, jolla on henkilökohtaista kokemusta lastensuojelusta asiakasvanhempana sekä motivaatiota tukea muita vanhempia ja perheitä. Kokemuskumppanit toimivat tukena asiakasvanhemmille ja asiakkaan äänenä lastensuojelun kehittämistyössä yhdessä ammattilaisten kanssa. Kokemuskumppanuuden esikuva on New Yorkissa kehitetty Parent Advocacy -malli. Kokemuskumppanuus on mahdollistanut Anskulle uuden näkökulman vaikeisiin kokemuksiin.
- Koulutuksen myötä olen saanut runsaasti ymmärrystä lastensuojelusta. Katkeruus lievittyi melko lailla, kun koulutuksessa käytiin tarkasti omaa juttua läpi. Muiden kokemusten kuuleminen antoi myös arvokasta perspektiiviä.
Tavoitteena tuoda lastensuojelun asiakasvanhemman ääntä kuuluviin
Kokemuskumppanina Ansku on tehnyt erityisesti vaikuttamistyötä. Hän on ollut mukana erilaisissa kampanjoissa, podcastissa ja työryhmissä. Lisäksi hän on mukana sijaisvanhemmuudesta kiinnostuneille suunnatuissa Pride-valmennuksissa tuomassa biologisen vanhemman näkökulmaa. Tulevaisuudessa Anskulla olisi kiinnostusta vielä ainakin vertaistukisuhteisiin.
- En ole itse koskaan hakenut vertaistukea mistään, niin olisi hienoa antaa sitä muille, Ansku pohtii.
Kokemuskumppaniksi kouluttautuminen on tarjonnut mahdollisuuksia oman kokemustiedon jakamiseen. Kokemuksillaan Ansku on päässyt tuomaan omaa eli lastensuojelun asiakasvanhemman näkökulmaa esille.
- Ammattilaiset tekevät yhteistyötä vanhempien kanssa, mutta näissä keskusteluissa ei välttämättä puhuta samaa ”kieltä”. Tavoitteenani on tuoda omilla kokemuksillani vanhemman pään sisältöjä ja tietynlaista sielunelämää kuuluvammaksi.
Kokemusosaaminen tukee sekä asiakasta että ammattilaista
Kokemustoimija tukee osaamisellaan sekä asiakasta että ammattilaista. Kokemusääni tietyllä tavalla sanoittaa asioita eri osapuolille.
- Asiakastapaamisilla voi monesti unohtaa kaiken ja ymmärtää asioita väärin. Asiakkaana voi rekisteröidä todella erikoisia juttuja, ja voi tulla ylianalysoineeksi jo pelkästään toisen katsetta. Tällaisessa tilanteessa kokemuskumppani voisi auttaa molemmin puolin – tilanteessa olisi joku skarppi, jolle tilanne ei ole henkilökohtainen, ja joka voisi tulkata molempia osapuolia, Ansku kuvailee.
Anskun toiveena on, että kokemusääni olisi mukana jo ammattilaisten koulutuksessa. Tietoa levittämällä voidaan murtaa ennakkokäsityksiä siitä, että kokemustoimija tulisi ikään kuin luomaan lisää vastakkainasettelua ammattilaisen ja asiakkaan välille.
- Olen ollut jo muun muassa ammattikorkeakoulussa puhumassa sosionomiopiskelijoille, ja oli ilahduttavaa, miten opiskelijat olivat aktiivisia ja kiinnostuneita. Toivoisin ihmisten ymmärtävän, että ennen kaikkea me kokemuskumppanit haluamme auttaa molempia osapuolia, emme lisätä vastakkainasettelua, Ansku toteaa.
Lastensuojelujärjestöjen kokemustoimijoiden ääni kuuluviin
Lastensuojelujärjestöjen kokemustoimijat ovat hyvinvointialueen ammattilaisten työtä helpottava lisäresurssi ja lastensuojelun kehittämisen voimavara. VSLJ:n tavoitteena on, että kokemus- ja asiakasääntä hyödynnettäisiin entistä enemmän alueen palveluiden kehittämisessä ja ihmisten tukemisessa.
Lue lisää Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöjen kokemustoiminnasta täältä.
Lue lisää Perhekuntoutuskeskus Lausteen kokemuskumppanitoiminnasta täältä.
Lisätietoja kampanjasta
Ainoliina Leskelä, viestintäassistentti, VSLJ ry
ainoliina.leskela@vslj.fi