Kotoa kouluun
Kotoa kouluun -toiminta on tarkoitettu Turussa koulua käyville alakoululaisille ja heidän perheilleen, kun lapsella on myöhästelyjä, hankaluutta lähteä kouluun tai jatkuvia poissaoloja.
Yksilöllistä tukea yksilöllisiin haasteisiin
Kotoa kouluun -perhevalmentajat ovat käytettävissä, kun koulupoissaolot herättävät huolta ja perhe kaipaa kotiin tukea tilanteeseen. Poissaoloja voi olla kertynyt vasta vähän tai jo enemmänkin. Koulupoissaolot alkavat usein kouluun lähtemisen hankaluutena ja myöhästelynä, joten myös tässä vaiheessa voi perhevalmentajilta saada apua. Apua saa myös ruotsiksi.
Kotoa kouluun -työskentelyn tarkoitus on auttaa lapsia palaamaan kouluun sekä lisätä vanhempien ja perheiden voimavaroja. Yhdessä lapsen ja hänen perheensä kanssa perhevalmentaja selvittää yksilöllisesti syitä koulupoissaoloihin. Perhevalmentaja auttaa näiden syiden korjaamisessa, jotta koulupoissaolot vähenisivät. Työskentely räätälöidään jokaiselle lapselle ja perheelle sopivaksi.
Työskentely voi olla esimerkiksi arkirutiinien tarkastelua, vuorovaikutuksen lisääminen ja vahvistaminen ja vanhemmuuden tuki. Tapaamisia voidaan järjestää kotona, koulussa sekä Perhetalo Heidekenillä. Perhevalmentaja yhdessä perheen kanssa tekee yhteistyötä opettajan ja muun koulun henkilökunnan kanssa, sekä mahdollisten muiden perheen kanssa työskentelevien tahojen kanssa.
”Erittäin hyvä kokemus. Perhettä kuunnellaan, asioihin puututaan heti ja rakentavalla tavalla. Me olemme saaneet tukea enemmän kuin osasin edes toivoa.”
Perheille maksutonta ja vapaaehtoista
Perhevalmentajaan voi ottaa yhteyttä huoltaja, koulun henkilökunta (perheen luvalla) tai muu perheen kanssa työskentelevä taho (perheen luvalla).
Perheille toiminta on maksutonta ja täysin vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Toiminta tapahtuu Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n alaisuudessa sekä tutkimusyhteistyössä järjestön tiedekummien kanssa.
Toiminnan tavoitteena on perheiden yksilöllisen auttamisen ja koulupoissaolojen vähentämisen lisäksi luoda tulevaisuuden työskentelymalli kouluakäymättömyyden ehkäisemiseksi ja varhaiseen puuttumiseen.
Kotoa kouluun –toimintaan on saatu rahoitusta vuosina 2021-2022 kolmelta turkulaiselta säätiöltä (Johanna och G.A. Petrelius Stiftelsen, C.G. Sundells Stiftelse ja Stiftelsen Echnerska Frilasarettet) ja 2023-2024 STEAlta. Lisäksi Turun kaupunki on rahoittanut toimintaa vuodesta 2021 alkaen.
"Yhteistyö on ollut antoisaa. Tämän perheen kohdalla olen erityisen tyytyväinen yhteistyön ja yhdessä tekemisen lisääntymiseen eri toimijoiden välillä."
Kotoa kouluun -toiminnan esitteet ja julkaisut
-
Kotoa kouluun -toiminnan esite suomeksi
-
Kotoa kouluun -toiminnan esite ruotsiksi
-
Tutkimusraportti Kotoa kouluun -toiminnan vaikutusten analyysista (2024)
Kotoa kouluun -toiminnan vaikutusten analyysista tehdyssä tutkimusraportissa esitellään Kotoa kouluun -toimintamalli, sekä tarkastellaan erilaisia koulunkäynnin haasteita ja niiden taustasyitä sekä kuullaan millainen vaikutus toiminnalla on ollut niin lapsiin kuin heidän vanhempiinkin. Raporttia varten haastateltiin 12 vanhempaa ja seitsemää koulunkäynnin ammattilaista, jotka ovat työskennelleet Kotoa kouluun -perhevalmentajien kanssa vähintään muutamia kuukausia vuosien 2022–2023 aikana.